Ga je op vakantie en wil je hier een reisverzekering voor afsluiten? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd wat dit je gaat kosten. Precieze uitspraken kunnen we hier helaas niet over doen, want de premie wordt beïnvloed door verschillende factoren. In deze tekst zetten wij de belangrijkste voor je op een rijtje, zodat je een idee krijgt van de manier waarop de premie van een reisverzekering is opgebouwd.
 

1) Looptijd

Wie een reisverzekering afsluit, heeft enigszins invloed op de looptijd. Verzekeraars maken namelijk onderscheid tussen een kortlopende en doorlopende reisverzekering. Dit is dan ook een eerste factor die van invloed is op de premie. Sluit je een kortlopende reisverzekering af? Dan ben je alleen in een specifieke periode verzekerd. Als je deze verzekering afsluit, betaal je de premie direct.

In tegenstelling tot de kortlopende variant krijg je bij een doorlopende reisverzekering te maken met maandelijks terugkerende kosten. Niet gek, want hiermee ben je het hele jaar door verzekerd. Deze reisverzekering is ideaal voor mensen die meermaals per jaar op vakantie gaan. Sluit je een doorlopende reisverzekering af? Dan ben je bovendien voordeliger uit dan wanneer je voor iedere vakantie een nieuwe, kortlopende reisverzekering afsluit.
 

2) Verzekerd gebied

Als je een reisverzekering afsluit, ben je bij de meeste verzekeraars standaard verzekerd binnen Europa. Ga je ieder jaar naar Italië op vakantie? Of ben je niet van plan om buiten Europa vakantie te vieren? Dan volstaat deze dekking. Dit is niet het geval als je bijvoorbeeld naar Bali of Amerika op vakantie gaat. In dat geval heb je reisverzekering met werelddekking nodig. Je bent dan niet alleen in Europa verzekerd, maar overal ter wereld. Vandaar dat je reisverzekering duurder wordt, want de dekking is breder.
 

3) Dekking

De factor die het meest van invloed is op de prijs van een reisverzekering, is de dekking. Neem je genoegen met de standaarddekking? Dan kun jij je vaak al voor een paar euro verzekeren. Helaas ben je dan niet bijzonder goed verzekerd op vakantie. Vandaar dat veel mensen een reisverzekering uitbreiden met aanvullende dekkingen. Je kunt één aanvullende dekking afsluiten, maar ook meerdere. Besef je wel dat de premie hoger uitvalt naarmate je meer aanvullende dekkingen kiest. Bij veel verzekeraars kun je ‘bagage en geld’, ‘medische kosten’ en ‘pechhulp motorrijtuigen’ aanvullend verzekeren. Een aanvullende annuleringsverzekering afsluiten is ook mogelijk.
 

Wat betaal ik voor een reisverzekering?

Ondanks dat de premie van een reisverzekering voor iedereen anders is, kun je toch berekenen hoeveel je per maand kwijt bent. Hiervoor richt jij je tot de site van een verzekeraar. Hier vind je namelijk een tool om de premie van een reisverzekering te bereken. Kies voor kortlopend of doorlopend en geef aan hoe jij je precies wilt verzekeren. Wil jij je reisverzekering uitbreiden met een annuleringsverzekering? Dan zal deze tool rekening houden met een annuleringsverzekering in de berekening. De premie van deze aanvullende verzekering wordt bij het totaal opgeteld, waardoor je in een oogopslag ziet hoeveel een reisverzekering je per maand kost.